Dieta si Sanatate

Ce faci cand ai VAGINUL iritat

Dacă ai o senzație de iritație la nivelul vaginului, este important să investighezi cauza acesteia și să iei măsuri pentru a ameliora disconfortul. Iată câțiva pași pe care îi poți urma:

 1. Igienă adecvată:
  • Folosește un săpun neutru și evită săpunurile parfumate sau cu arome care pot irita zona genitală.
  • Clătește-te bine cu apă caldă și evită utilizarea bureților sau altor obiecte aspre care pot agrava iritația.
  • După baie sau duș, tamponul de hârtie igienică pentru a usca ușor zona genitală, evitând frecarea.
 2. Evită produsele parfumate: Evită utilizarea produselor de igienă feminină, cum ar fi deodorantele vaginale sau săpunurile parfumate, care pot irita zona.
 3. Lenjerie intimă: Poartă lenjerie intimă din bumbac, care permite pielii să respire. Evită lenjeria din materiale sintetice, care pot menține umiditatea și pot favoriza iritația.
 4. Evită contactul cu substanțe iritante: Evită utilizarea produselor chimice, cum ar fi detergenții sau balsamurile de rufe, care pot lăsa reziduuri iritante pe lenjeria intimă.
 5. Spălare corectă: Asigură-te că speli bine lenjeria intimă înainte de a o purta pentru prima dată. Uneori, reziduurile de produse chimice din procesul de fabricație pot irita pielea.
 6. Evită să te scarpini: Scărpinatul poate agrava iritația. În schimb, poți utiliza o cremă hidratantă fără parfum pentru a calma zona.
 7. Evită sexul sau utilizați lubrifiant: Dacă iritația este legată de activitatea sexuală sau de lipsa lubrifierii, poți folosi un lubrifiant pe bază de apă pentru a reduce frecarea.
 8. Consultă medicul: Dacă iritația persistă sau este însoțită de alte simptome, cum ar fi mâncărime intensă, secreții anormale sau durere, ar trebui să consulți un medic sau un ginecolog pentru a exclude infecții sau alte probleme de sănătate.

Este important să acorzi atenție igienei intime și să eviți factorii care pot irita zona genitală. Dacă iritația nu se ameliorează sau devine mai severă, solicită sfatul unui profesionist medical pentru a identifica cauza și pentru a primi tratamentul adecvat.