Noutati

Misterul și eleganța Lapis lazuli – o piatră a înțelepciunii

Deosebit de apreciat în întreaga lume, lapis lazuli este o piatră străveche, al cărei albastru indigo uimitor se găsește în multe obiecte și opere de artă. Astăzi, lapis lazuli este deosebit de popular în lumea bijuteriilor.

Această piatră de lapis lazuli poate fi de fapt combinată cu diferite metale prețioase, făcând posibilă crearea unui număr infinit de bijuterii de toate felurile. În acest articol, vom explora istoria și semnificația acestei pietre prețioase, precum și caracteristicile sale unice și beneficiile sale.

Istoria și simbolismul pietrei de lapis lazuli

Etimologic vorbind, numele său provine din persanul „lazaward” sau „lazur” care înseamnă „albastru” și „lapis” care înseamnă „piatră” în latină. De-a lungul anilor, multe civilizații au folosit această piatră în diverse scopuri. În timpurile preistorice, a servit ca piatră decorativă. În Egiptul Antic, lapis lazuli era considerat o bijuterie sacră purtată ca amuletă de către faraoni. În Evul Mediu, această piatră a fost redusă la pulbere pentru a face vopsele pentru țesături, vopsele sau chiar elixiruri de vindecare. Îl găsim apoi în numeroase picturi ale unor artiști celebri precum Van Gogh, Vermeer sau chiar Michelangelo pe tavanul Capelei Sixtine. Simbolic, lapis-lazuli evocă prietenia și înțelepciunea, precum și adevărul, norocul și onestitatea.

Utilizare și producție

Astăzi, lapis lazuli se găsește în multe piese de bijuterii, inclusiv inele, coliere și brățări, fiind combinat adesea cu metale prețioase pentru a crea bijuterii elegante și rafinate. Principalele zăcăminte se află în munții din Afganistan, Pakistan și Tadjikistan, dar această piatră prețioasă poate fi găsită și în alte regiuni ale lumii, inclusiv în Chile, Myanmar și Rusia.

Caracteristicile lapis lazuli

Lapis lazuli este o rocă aparținând grupului de silicați de sulf de aluminiu și sodiu. Este compus din mai multe minerale, inclusiv lazurit, sodiu, aluminiu, siliciu, oxigen și sulf. De asemenea, conține calcit, sodalit și pirit. Este o piatră cu structură cristalină cubică a cărei culoare poate fi translucidă sau opacă, prezentând diferite nuanțe de albastru (albastru închis, albastru-violet, albastru-verde). În ceea ce privește puterea sa, lapis lazuli are o duritate de 5 până la 6 pe scara Mohs, precum și o densitate de 2,5 până la 2,9.

Virtuți și beneficii

Deosebit de apreciat de toți, lapis lazuli este o piatră fină cu proprietăți variate. Într-adevăr, este deosebit de râvnit în domeniul meditației, deoarece ajută la creșterea conștiinței, la creșterea clarviziunii și, de asemenea, servește ca o legătură cu energiile superioare. Lapis lazuli aduce încredere în sine, calmează și ajută la înlăturarea blocajelor celor care au dificultăți în a se exprima sau a-și comunica sentimentele. La nivel fizic, lapis lazuli ameliorează crampele, ajută la reducerea febrei, calmează migrenele și reduce amețelile. Are efecte foarte benefice asupra tensiunii, a sistemului respirator și nervos, precum și asupra circulației sanguine. De asemenea, este un atu valoros pentru combaterea durerilor de gât.

Concluzie

Piatra de Lapis lazuli nu este doar una prețioasă, ci și o sursă de înțelepciune și armonie. Cu o istorie bogată și proprietăți terapeutice remarcabile, această piatră strălucitoare continuă să încânte și să inspire oamenii din întreaga lume, aducând frumusețe și echilibru în viața lor.