Dieta si Sanatate

Vârsta la care vine prima menstruație, între 9 și 16 ani

Vârsta la care vine prima menstruație, cunoscută sub numele de menarhă, poate varia de la o persoană la alta, dar în general apare în intervalul de vârstă cuprins între 9 și 16 ani.

Cu toate acestea, este important să rețineți că există variații individuale semnificative, iar în unele cazuri menarha poate începe mai devreme sau mai târziu.

Există mai mulți factori care pot influența momentul apariției primei menstruații, inclusiv factori genetici, nutriție, nivelul de activitate fizică și starea generală de sănătate. De asemenea, schimbările în greutate corporală, nivelul de stres și alte factori pot afecta debutul menarhei.

Este important ca părinții și tutorele să discute deschis cu tinerele despre menstruație și să le ofere informații despre ce să aștepte și cum să aibă grijă de sănătatea lor în această perioadă. De asemenea, este bine să se asigure că tinerele au acces la produse menstruale adecvate și sănătoase, cum ar fi tampoanele și absorbantele.

Dacă menarha nu apare până la vârsta de 16 ani sau apare la o vârstă mai mică de 9 ani, este recomandat să consultați un medic pentru evaluarea sănătății. Uneori, întârzierea sau debutul timpuriu al menstruației poate indica probleme medicale care trebuie investigate.